MIG/MMA 160 SYN inverteres hegesztőgép

A Panelectrode MIG/MAG 160 SYN a piacon kapható egyik legjobb ár-érték arányú olyan 4 funkciós hegesztő inverter, ami használható MMA, porbeles NOGAS, védőgázas, illetve TIG LIFT hegesztési munkálatokhoz is. A hegesztőgép huzaltekercs kapacitása: 1-5kg

A fejlett, digitális vezérlésű hegesztő-berendezés korszerű IGBT-technológiát használ, amelyhez modern MIG/MMA technológia tartozik, amely alkalmas pozícióhegesztésre és a vékony anyagok közel fröcskölés mentes hegesztésére is. A készüléken az előtolási sebességet és a feszültséget (áramot) lehet szabályozni. Ez a sokoldalú hegesztő-berendezés kényelmet jelent azoknak, akik a munkájuk ellátásához hordozhatóságot és többcélúságot igényelnek. Ideális otthoni és lakatos jellegű munkákhoz, mindenhol és mindig megbízható működést garantál. Ha a feladatot gyorsan és kényelmesen szeretné elvégezni, akkor nagy előnyt jelent egy kiváló, saját eszköz. Munkáját ezzel a kiváló hegesztő eszközzel szeretnénk segíteni.

A legkedvezőbb ár: 69.990 Ft

Ami kiemeli a Panelectrode MIG/MMA 160 SYN inverteres hegesztőgépet a versenytársak közül

– Bevont elektródás hegesztés (MMA)
– Védőgáz nélküli porbeles hegesztés
– Védőgázas hegesztés (MIG/MAG)
– TIG LIFT hegesztés
– 1-5 kg huzaldob kompatibilitás

– Ajándék Panelectrode Pancored (1kg – 0,9mm) porbeles hegesztőhuzal

Bevezetés

A teljesen új MIG/MMA többfunkciós hegesztőgépek egyre inkább keresetté válnak a hegesztő inverterek között. Ezek a berendezések pontosan azok számára lettek kifejlesztve, akik megbízható, bevált háttérrel rendelkező hegesztőgépet keresnek.

A fejlett, digitális vezérlésű hegesztő-berendezés korszerű IGBT-technológiát használ, amelyhez modern MIG/MMA technológia tartozik, amely alkalmas pozícióhegesztésre és a vékony anyagok közel fröcskölés mentes hegesztésére is.

A készüléken az előtolási sebességet és a feszültséget (áramot) lehet szabályozni. Ez a sokoldalú hegesztő-berendezés kényelmet jelent azoknak, akik a munkájuk ellátásához hordozhatóságot és többcélúságot igényelnek. Ideális otthoni és lakatos jellegű munkákhoz, mindenhol és mindig megbízható működést garantál.

Ha a feladatot gyorsan és kényelmesen szeretné elvégezni, akkor nagy előnyt jelent egy kiváló, saját eszköz. Munkáját ezzel a kiváló hegesztő eszközzel szeretnénk segíteni.

                Fő jellemzők

 

MIG/MMA 160SYN

Bemeneti feszültség(V)

1 fázis, 230

Maximális üresjárati feszültség(V)

56

Hegesztőáram tartomány(A)

40-160

Biztosíték(A)

18

Bekapcsolási idő(%)

60%

Ideális huzalvastagság(mm)

0.6-1.0

Súly (Kg)

7.5

Külső méretek (mm)

400x190x275

Elektróda fogó

200A

Testcsatlakozó

200A

Munka-, és testkábel paraméterei

16²*1.8M

MIG munkakábel paramétereiMK14/2M

16²

 1. hegesztő-berendezés alkalmas kézi ívhegesztésre, védőgáz nélküli porbeles huzalelektródás hegesztésre és tömör huzalelektródás védőgázos ívhegesztésre.
 2. A gép folyamatos működésre alkalmas és automatikusan kompenzálja a tápfeszültség ingadozását.
 3. IGBT inverter technológia, egyenáramú kimenet, hordozható kivitel, fogantyú jellemzi.
 4. Energiatakarékos, jó hatásfok, ventilátor hűtés.
 5. A feszültség (áram) és huzalelőtolási sebesség pontos beállítása.
 6. Túlterhelés-védő áramkör, érintésvédelem.
 7. Stabil ív, kis fröcskölés.
 8. 230 V ± 10%, egyfázisú, 50/60 Hz táp
 9. Beépített MIG-hegesztő pisztollyal, elektródafogóval, testcsatlakozóval és hegesztőpajzzsal.

               

 

A hegesztőberendezés üzembe helyezése

Ezzel a többcélú hegesztő-berendezéssel megtapasztalható a kézi ívhegesztés és a MIG-hegesztés számos előnye. A készülék ideális hétvégi barkácsolásra és egyszerűbb lakatos, karbantartó feladatok végzéséhez. Gondosan olvassa el a felhasználói kézikönyvet.

 1. Használatba vétel előtt győződjön meg róla, hogy a hegesztő-berendezés földelve van.
 2. Huzalelektróda befűzése

Új tekercs befűzése esetén a következő eljárást kövesse:

 • vegye le a gázterelőt a pisztolyról és csavarja ki az áramátadót, tegye fel a tekercset az orsóra, a szerelőrugónak megfelelően illeszkedni kell.

Az áramátadó (A) kopó alkatrész, cserélhető, és különböző méretekben kapható a különböző huzalátmérőkhöz. Cseréjéhez le kell csavarni a gázterelőt (B), a huzalt át kell tolni az áramátadón, majd jól meghúzva, vissza kell csavarozni a gázterelőt.

 • A huzal végét általában a tekercs peremén található furatban rögzítik. Vegye ki innen a huzal végét, és egy drótvágóval távolítsa el a deformálódott huzaldarabot. Ügyeljen rá, hogy a huzal ne lazuljon meg a tekercsben.
 • Hajtsa fel a szorítókart, és fűzze be a huzalelektródát a huzalvezető nyílásába. Gondoskodjon róla, hogy a huzalelektróda egyenesen legyen bevezetve a huzalelőtoló mechanizmusba.
 • Hajtsa vissza, és rögzítse a nyomókart úgy, hogy a huzalelektróda illeszkedjen az előtoló görgő vájatába. Ügyeljen rá, hogy a vájat feleljen meg a huzal méretének. Az egyik vájat 0,6, a másik 0,8 mm átmérőhöz alkalmas.
 • A görgő cseréjéhez csavarja ki a görgőt és a támasztókart rögzítő két csavart. Így a görgő levehető, és cserélhető.
 • Tartsa egyenesen a pisztolykábelt. Kapcsolja be a hegesztőgépet, és indítsa el a pisztolykapcsoló működtetésével. A huzalelőtoló tolni fogja a huzalelektródát a pisztolyon keresztül.
 • Ha a huzalelektróda megjelenik a pisztolynál, fűzze fel rá az áramátadót (miután ellenőrizte, hogy a használt huzalelektróda átmérőjének megfelelő méretű), csavarja be, és tegye vissza a gázterelőt.
 1. Palacktartó felszerelése. Ha gázpalackot használ, szerelje fel a palacktartót (ha van) a gép hátuljára.
 2. Gáztömlő csatlakoztatása a nyomáscsökkentőhöz

Csatlakoztassa a gáztömlőt a nyomáscsökkentőhöz a tömlő szabad végét a nyomáscsökkentő csatlakozójára tolva. Ha szükséges, szereljen rögzítőgyűrűt a feltolt tömlőre, és szorítsa meg, hogy az tartani tudja a tömlő nyomását.

 1. A nyomáscsökkentő illesztése eldobható palackhoz

Először ellenőrizze, hogy a nyomáscsökkentő szabályozó csavarja teljesen ki van csavarva (az óramutató járásával megegyező irányban), hogy a felesleges gázkiáramlást elkerülje.

 • csavarja le a palack zárócsavarját. Ügyeljen a szemvédelemre, és gondosan csavarja fel a nyomáscsökkentőt. Figyeljen rá, hogy a megszökhet gáz addig, míg teljesen meg nem húzza a csatlakozást.
 • FONTOS: Mindig vegye le a nyomáscsökkentőt a palackról, ha befejezte a hegesztést. Így elkerülheti, hogy szivárgás miatt a palack hamar kiürül.
 1. A nyomáscsökkentő beállítása

Forgassa a szabályozócsavart az óramutató járásával ellentétes irányban ütközésig, majd egy ½ – 1 fordulattal vissza, függően a hegesztési feltételektől.

Nagyobb munkákhoz nagy gázpalack-nyomáscsökkentő szükséges, ilyen nyomáscsökkentő kapható CO2 palackhoz vagy argon/CO2 keverékhez.

 

                A hegesztőgép hasz A hegesztés megkezdése előtt ellenőrizze, hogy:

 • minden éghető anyag el van távolítva a hegesztés környezetéből,
 • megfelelő-e a szellőzés, különösen a hegesztő légzési övezetében,
 • van-e a közelben megfelelő tűzoltó eszköz.

A hegesztőgépet a következő lépésekben helyezze üzembe

 • A tápellátás legyen leválasztva a hálózatról, mielőtt bármilyen csatlakoztatást végez.
 • Kerülje a gép használatát esőben.

        Kézi ívhegesztés (MMA) üzembe helyezés és használat

 • Ellenőrizze, hogy a tápkábel van az aljzatba rögzítve az áramforrás megfelelő aljzatában.
 • Kapcsolja be a gépet, és válassza az MMA-funkciót.
 • Az elektródafogó kábelét csatlakoztassa a ”-” aljzathoz, és az óramutató járásával megegyező irányban elfordítva, rögzítse.
 • A testcsatlakozó kábelét csatlakoztassa a ”+” aljzathoz, és az óramutató járásával megegyező irányban elfordítva, rögzítse.
 • Biztonsági okokból szükséges a földelés csatlakoztatása. (*)

A fenti 4) és 5) alatt említett csatlakoztatás egyenes polaritású (DCEN) hegesztésre vonatkozik, amely helyett lehet fordított polaritást (DCEP) is használni (elektróda ”+”, test ”-”), megfelelően az alkalmazott elektródának és a munkadarabnak. Általában DCEP polaritás ajánlott bázikus elektródához, míg pl. savas elektródákra vonatkozóan nincs külön követelmény.

Megjegyzés: válasszon az elektróda anyagának és átmérőjének megfelelő áramot és feszültséget (l. az alábbi táblázatot).

Ajánlás a hegesztőáram beállítására

Megjegyzés: Ez a táblázat ötvözetlen acél hegesztésére vonatkozik. Más anyagok esetén kérjen tanácsot a szóban forgó anyagra és hegesztéstechnológiára.

 

Elektróda átmérő [mm]

Ajánlott hegesztőáram [A]

Ajánlott ívfeszültség [V]

2,0

60 – 100

22,4 – 24,0

2,5

80 – 120

23,2 – 24,8

3,2

108 – 148

23,32 – 24,92

MIG-hegesztés üzembe helyezés és használat

Csatlakoztassa a névleges felvett teljesítménynek megfelelő tápkábelt.

 • Kapcsolja be a gépet, és válassza a MIG-funkciót
 • Csatlakoztassa a MIG-pisztolyt (A) védőgázos (tömör huzalelektródás) hegesztésre a „gyorscsatlakozót” a ”+”-hoz, a testcsatlakozó kábelét a ”-”-hoz. (B) gáz nélküli (önvédő porbeles huzalelektródás) hegesztéshez a „gyorscsatlakozót” a ”-”-hoz, a testcsatlakozó kábelét a ”+”-hoz.
 • Biztonsági okokból szükséges a földelés csatlakoztatása. (*)

Megjegyzés: válasszon az anyagvastagságnak és -minőségnek, ill. a huzalelektróda átmérőjének megfelelő huzalelőtolási sebességet és áramot (feszültséget).

 

        Hegesztési tanácsok

 • Nyomja meg a pisztolykapcsolót, és amint az ív létrejött, mozgassa a pisztolyt a kívánt irányban.
 • Ha az ív zúgó hangot ad, és nagy csepp képződik a huzalelektróda végén, akkor a huzalelőtolási sebesség túl kicsi, meg kell növelni. Ha az ív szakadozik, és az az érzése, hogy a huzalelektróda a hegfürdőbe merül, és nagy a fröcskölés, akkor túl nagy a huzalelőtolási sebesség. Ha az előtolási sebesség megfelelő, egyenletes recsegő hangot ad. A Panelecrode MIG/MMA 160 SYN hegesztőgép szinergikus vezérlésének köszönhetően a huzalelőtolási sebesség megadását követően az inverter automatikusan az optimális hegesztési paraméter-beállítást alkalmazza. A kívánt huzalelőtolási sebesség manuális beállítása után lehetőség van további finomhangolásra a homlokpanelen található másik enkóder (kezelőpult elrendezése: 1. Feszültség állító) állításával. Ha a hegesztett varrat porózus, az elégtelen gázvédelemre utal, meg kell növelni a védőgázáramot.
 • Tekintse meg a hegesztőgép adattábláján feltüntetett bekapcsolási időket. A hegesztőgép különböző áramokkal terhelhető, amelyekhez bekapcsolási idő tartozik (százalékban kifejezve). A százalék 10 min ciklusidőre vonatkozik. Például 60% bekapcsolási idő azt jelenti, hogy 6 min terhelést 4 min hűlésnek kell követnie. Ha az áramforrást ennél hosszabb ideig terhelik, egyes komponenseinek hőmérséklete a túlterhelés miatt túl nagy lesz. és működésbe lép a hővédelem, amely letiltja a gép működését. A hővédelem automatikusan feloldódik, amint az adott komponens visszahűlt, ezután újra lehet hegeszteni. Fontos, hogy ilyenkor az áramforrás maradjon bekapcsolva, és akkor a működő ventilátor segítségével hamarabb hűl le.
 • A huzalelőtoló hajtóművének belső károsodását megelőzendő, ellenőrizze:
 • az áramátadó mérete megfelel a huzalátmérőnek; rendszeresen ellenőrizze az áramátadó állapotát, hogy nem szennyezett-e fröcsköléssel
 • hegesztés közben a kábelköteg legyen lehetőség szerint egyenes, hogy a huzal előtolás egyenletes legyen
 • a féktüske beállítása ne legyen se túl szoros, se túl laza; ha túl szoros, az az előtoló művet túlterheli, ha túl laza, a huzal letekeredhet a csévetestről.

                Biztonsági tanácsok és védőintézkedések

Hegesztés közben fennáll a sérülés lehetősége, ezért a hegesztési művelet közben védekezni kell.

Villamos áramütés

 • A készülék védőföldelése feleljen meg a vonatkozó szabványoknak
 • Tilos feszültség alatti részeket és az elektródát csupasz kézzel érinteni
 • Viseljen száraz kesztyűt és munkaruhát
 • Legyen elszigetelve a földpotenciáltól és a munkadarabtól
 • Legyen biztonságos helyzetben munkavégzés közben

Gáz

 • Tartsa távol a fejét a gázoktól
 • Ívhegesztéshez használjon elszívást, hogy megakadályozza a gázok belélegzését

Optikai sugárzás – káros a szemre és felégetheti a bőrt

 • Használjon megfelelő sisakot vagy pajzsot és viseljen védőöltözetet a szem és a test védelmére
 • A megfigyelők használjanak pajzsot vagy függönyt

Tűzvédelem

 • A hegesztés környezetéből minden éghető anyagot el kell távolítani
 • NE gyújtson ívet gázpalack közelében
 • NE kíséreljen meg gáztartályt hegeszteni, amíg megbízhatóan el nem lettek távolítva a maradványai; üzemanyagtartályokat alaposan át kell gőzölni a hegesztés megkezdése előtt
 • A hegesztés fröcskölés tüzet okozhat, ellenőrizze, hogy nincs-e gyúlékony anyag a hegesztés közelében

Zaj – a nagy zaj halláskárosodást okozhat

 • Viseljen hallásvédő eszközt a fülek védelmére

Hegesztési füst

MIG-hegesztés közben mérgező anyagok szabadulnak fel, ezért jól szellőzött térben használja

Viseljen hegesztőkesztyűt, ami megvédi a kezét az ívhegesztés ultraibolya sugárzásától és a hőtől

Környezet

 • A hegesztőgéppel végzett munka környezetében az ajánlott páratartalom max. 90%; a környezeti hőmérséklet legyen 10 és 40 °C között
 • Kerülje a hegesztést tűző napsugárban vagy csepegő esőben
 • Ne használja a hegesztőgépet olyan környezetben, amely villamosan vezető porral vagy korrozív anyaggal szennyezett
 • Kerülje a hegesztést nagy légáramlásban (huzalban)

Fontos figyelmeztetések

 • Nagyteljesítményű hegesztéshez használjon bőrkötényt a fröcskölés elleni védelemre
 • Fej feletti hegesztésnél viseljen megfelelő fejvédőt (kámzsát) a fej és a nyak védelmére
 • Ajánlott ipari munkavédelmi cipő viselése, acélbetéttel
 • Ezt a berendezést nem szabad esőnek vagy hóesésnek kitenni
 • Ne használja nedves, párás környezetben
 • Ne használja csövek felolvasztására

A hegesztő-berendezés el van látva túlfeszültség-, túláram- és hővédelemmel. Ha az áramforrás feszültsége, terhelőárama vagy hőmérséklete meghaladja a névleges értékeket, a berendezés automatikusan leáll a gép védelmében. A hegesztő-berendezés használata előtt győződjön meg róla, hogy a munkakörnyezet jól szellőzött, ami biztosítja az áramforrás megfelelő hűtését, és vegye figyelembe a megengedett bekapcsolási időket, kerülje a túlterhelést. Ez fontos az áramforrás hatékony használata és hosszú élettartama számára.

                Karbantartás                                                                                    

Az alábbi tevékenységek megfelelő szakmai tudást igényelnek a villamos és azzal kapcsolatos biztonsági ismeretek vonatkozásában. A karbantartást végzőnek rendelkeznie kell érvényes bizonyítvánnyal, amely igazolja tudását és készségeit. Győződjön meg róla, hogy az áramforrás tápkábele le van választva a tápellátásról, mielőtt megbontja az áramforrás burkolatát.

(1) Rendszeresen ellenőrizze a belső áramkörök csatlakozásait (különösen a bonthatókat). A laza csatlakozásokat rögzítse. Ha oxidációt tapasztal, tisztítsa meg dörzspapírral és csatlakoztassa újra.

(2) Tartsa távol a kezét, haját és a szerszámait a mozgó részekről, mint a ventilátor, a személyi sérülések és a gép károsodásának megelőzése érdekében.

(3) Rendszeresen fúvassa át az áramforrást tiszta, száraz sűrítettlevegővel. Ha a hegesztés súlyosan füstös, szennyezett környezetben zajlik, a gépet naponta ajánlott tisztítani. A sűrítettlevegő nyomása megfelelő szinten kell legyen, hogy elkerülhető legyen az áramforráson belüli részek sérülése.

(4) Kerülje a gép használatát esőben. Ha ez mégis megtörtént, ellenőrizze a gép szigeteléseit (beleértve a csatlakozók közöttieket és a csatlakozó és a burkolat közöttieket), és csak ha már semmilyen idegen anyag nincs bennük, akkor használható ismét.

(5) Rendszeresen ellenőrizze valamennyi kábel szigetelésének megfelelő állapotát. Ha megrongálódott, szigetelje újra, vagy cserélje ki.

(6) Ha hosszabb ideig nem használja az áramforrást, tegye vissza az eredeti dobozába, és tartsa száraz helyen.

(7) Ellenőrizze rendszeresen a hegesztő-berendezés belső áramköreit és győződjön meg róla, hogy a kábelek és csatlakozóik rendben vannak, és csatlakozásuk határozott (különösen a tápkábel és csatlakozása fontos). Ha korrodált vagy laza csatlakozót talál, tisztítsa meg, és jól húzza meg, hogy az érintkezés tökéletes legyen.

(8) Minden 300 üzemóra után a villamos szénkeféket és a kommutátort meg kell tisztítani és fel kell csiszolni. A hajtóművet meg kell tisztítani és pótolni kell a kenőanyagot a forgórészeken.

(9) Hegesztőkábelek: a csatlakozásokat rendszeresen ellenőrizni kell.

(10) Pisztoly: Az áramátadót és a gázterelőt rendszeresen meg kell tisztítani a rá rakódott fröcskölésektől, mert zavarhatja a védőgáz-áramlást. Az áramátadót és a gázterelőt ajánlott fröcskölésleválasztó spay-vel kezelni. Időszakosan cserélje az áramátadót a megbízható áramátadás érdekében. Tiszta, száraz levegővel időnként fúvassa át a huzalvezetőt, segítve ezzel az egyenletes, sima huzal előtolást. Ha ez nem segít, a huzalvezetőt ki kell cserélni.

                                Garancia

A kötelezően biztosított jótállás időtartama egy év. A jótállási határidő a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása, vagy ha az üzembe helyezést a vállalkozás vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdődik.

A kiterjesztett garancia időtartama két év. A garanciavállalás során a Polgári Törvény-könyv 6:159. § (hibás teljesítési vélelem) nem alkalmazható, és a kiterjesztett garancia-vállalás a Polgári Törvénykönyv 6:159. § – 6:167. § meghatározott kellékszavatossági jellegű felelősségvállalást jelent az alábbi feltételekkel.

A kiterjesztett garancia feltételei az alábbiak:

– Származás igazolása (eredeti számla, tulajdonos-változás esetén adás-vételi szerződés) A végfelhasználónak meg kell őrizni a kiterjesztett

garancia ideje alatt végig a vásárlást igazoló számlát!

– Kitöltött garancia jegy

– Maximum 12 havonta szakszerviz által elvégzett átvizsgálás, karbantartás, ami az átvizsgáláson és érintésvédelmi ellenőrzésen túl a teljes burkolat eltávolítása utáni szakszerű takarításból kell, hogy álljon! A szakszervíz szállítási és műveleti költségei a vásárlót terhelik.

– Karbantartást igazoló számlák és karbantartási jegyzőkönyv

A garancia csak a berendezésre vonatkozik. A hozzá tartozó, csomagban lévő kopó alkatrészekre nem

 

Close Menu